6. tammikuuta 2014

Suomalainen pärjää aina

Tämä teksti sai alkunsa Anthony Bourdainin suomijaksosta, työpaikalla käydyn keskustelun, Väestöliiton blogitekstin ja siitä seuranneen facebook-keskustelun pohjalta. 

Anthony Bourdainin suomijakso tuli tuossa joulun jälkeen ja iskä ja äiti ei koskaan katsoisi kyseistä ohjelmaa, mutta sattumalta tuli suomijako, niin kanava ei vaihtunutkaan. Itse olen nähnyt kyseisen jakson aikaisemminkin, mutta kyllä sitä aina uudestaankin katsoo =) Jaksostahan tuli myöhemmin palautetta, että liian viinanhuuruinen ja vääristynyt kuva suomesta annettiin, mutta mitäs sitten. Kuitenkin mieleen jäi sekin, kuinka Anthony kehui, miten pieni Suomi on voittanut sodan suurta Venäjää vastaan. Ja siinä tuo suomalainen kertoi kuinka Suomi pärjää aina sisulla ja viinalla.

No kuinkas sitten työpaikallakin tuli puheeksi tämä pärjääminen. Kolme lapsen äiti ihmetteli kuinka nykyään nuoret äidit joutuvat pyytämään isovanhemmilta lapsenvahtiapua, jotta saavat itse nukuttua. Ja nuo äidit ovat niin väsyneitä. Että ei hänen koskaan tarvinnut pyytää apua väsymyksen takia, koska ei hän ollut niin väsynyt. Oma äitikin välillä ihmettelee kuinka jotkut ei pysty muka olemaan omien lastensa kanssa. Tietysti päiväkodin tätinä on nähnyt kaikenlaista. Kuten että vanhemmat pitää viikon lomaa, ovat kaksi päivää yhden lapsen kanssa kotona ja tuovatkin lapsen loppuviikoksi päiväkotiin, kun "eivät jaksa olla lapsen kanssa kotona". Oman lapsensa kanssa!

Noh.. sitten kaveri linkitti Väestöliiton blogin tekstin facebookkiin ja siitä lähti mielenkiintoinen keskustelu. Itelläkin kanta on se, että jos niitä lapsia tekee ni ne pitää itse myös hoitaa. Ja varsinkin kun oma äiti on kasvattanut neljä lasta lähes yksin ja pärjännyt aina, niin oma kanta on samanlainen. Vaikka oltiinhan me paljon mammalla, vaikkakin ehkä enemmän mamman ja meidän omasta toiveesta, kun äidin tarpeesta johtuen. Ja helppohan se on lapsettomana kuvitella, miten sitten itse tekisi :D Siksi en aina uskallakaan sanoa mitään.. ei ole sitä "oikeutta".

Täällä tuo blogin teksti. Onhan se niin. Suomalainen perusluonto on se, että pärjätä pitää aina ja apua ei saa pyyttää. Muuten on heikko. Ympäristö luo paineita, ja ehkä pahin paikka on tuo facebook. Sinne kaikki hehkuttaa kuinka tekevät itse ruoan alusta alkaen itse kasvatetuista vihanneksista, lenkkeilevät ja kuntoilevat, hoitavat lapset ja naapurinkin lapset, ompelevat vaatteet itse kierrätysmateriaalista, tekevät joulukortit ja -koristeet itse, järjestävät hyväntekeväisyyskampanjoita ja käyvät vielä naapurinkin mammaa auttamassa ikkunoiden pesussa. Ja ite ei jaksa tehdä mitään! Kauhee stressi siitä, että pitäs tehdä enemmän. Ymmärrän, että varsinkin pienten lasten äideillä on tuommosia paineita. Ja sekin että toisen lapsi oppii ennemmin kävelemään tai ajamaan polkupyörällä. Vaikka eihän sillä ole mitään merkitystä, kun kyllä ne lapset kuitenkin oppii kaiken. Ja eihän kaikkea tarvikaan osata. Erilaisuus on rikkaus. Samanarvoisia kaikki on silti!

Yksi keskusteluun osallistunut otti taas paineita perheen perustamisesta. Oli mennyt juuri naimisiin ja sukulaiset tietenkin aloitti kyselyt, että koskas niitä lapsia sitten tulee. Se on pahinta mitä sukulaiset voi tehdä! Siis jokainen tekee lapset just silloin kun siltä tuntuu tai on vaikka tekemättä kokonaan! Tää on sellanen asia, josta itekki paineilen. Vaikka ei se asian murehtiminen mitään auta, päinvastoin!

Ja vaikka sitten ennen vanhaa oli lapsia kymmenen joka talossa ja niin vain pärjättiin vaikka hoidettiin koko maatilakin itse. Lapset tosiaan kasvoi siinä sivussa, ei niitä tarvinnut "hoitaa". Joskus äitikin kiitti mammaa että "kiitos lastenhoidosta" niin mamma vastasi että "ei niitä tarvi hoitaa, kun ne vaan on" :D Mutta jos nyt ei verrata niin kauas, vaan tuohon 20 vuoden taakse. Mikä silloin muka oli toisin? Ja miksi silloin pärjättiin, ilman maatilaa ja 10 lasta. Ja ei kai se ole tarkoituskaan pärjätä samalla tavalla kun joskus aikanaan. Nykyään on erilaista ja tekniikka helpottamassa. Ajat muuttuu ja me siinä samassa. Ja mie uskon, että kyllä silloinkin äidit oli väsyneitä, mutta ei sitä voinu näyttää kun kaikilla muillakin oli ihan yhtä rankkaa ja omiakin murheita. Eikä siitä puhuta nykyäänkään. Kehutaan vain kuinka ennen vanhaa pärjättiin.

Ja jos joku vielä menee tarjoamaan apua, niin siitä pitää kieltäytyä. On muka jopa loukkaavaa, jos joku tarjoaa apua. Luuleeko se, etten pärjää vai? Siksi varmaan ei sitä apua tarjotakaan, kuvitellaan, ettei toinen halua sitä. Vaikka oikeasti haluaisi, muttei sitä myönnä. Itsekin olen tosi huono tarjoamaan apua, mutta autan kyllä jos pyydetään. Töissäkin jos on kiire ja toinen tarjoaa apua annosten kanssa niin usein vastaan että "kyllä mä pärjään!" Vaikka toisella ei välttämättä olis mitään sen suurempaa tekemistä, että helposti vois auttaa. Töissä kuitenki helposti auttelen, jos suinkin pystyn, mut muuten hankala tarjota apua.

Jokainen tekee juuri niin kuin itsestä tuntuu hyvältä. Ja sehän on vahvuutta, kun ymmärtää omat resurssinsa ja ymmärtää pyytää tarvittaessa apua. Paremmin sitä jaksaa jatkossa jos ei väsytä itseään ihan loppuun asti turhilla paineilla. Ja ihan turhaan sitä miettii mitä muut ajattelee, ite sitä omaa elämää joutuu ja saa kuitenkin elää. 

Mutta tosiaan... helpommin sanottu kuin tehty. Suomalainen kun on tämmönen itsepäinen sisulla varustettu pärjääjä.

4 kommenttia:

  1. Mie ainaki kehtaan myöntää, että kyllä se äitinä olo väsyttää, todellaki. Jos kuvittelee, että yhtäkkiä tämmönen aamu-uninen ihminen muuttuu aamuvirkuksi, niin turha luulo (eikä ees aikojen saatossa ;) Eikä sitä siltikään ossaa sen aiemmin mennä nukkumaan, vaikka kuinka tietää, että aamula taas väsyttää. Mutta joo, vaikea on pyytää apua, esim just lastenhoitoon. Tuntuu, ettei sitä oikeen ole, muutako mummit. Ja minunkaan äiti ei kovin usein pysty, ko son kumminki töissä. Son ollu kaks yötä lasten kanssa, eka kerran lokakuussa ja sitte joulun aikaan kerran. Sillonko Onni oli pieni, niin sillon vähä useammin. Kahta lasta oikein kehtaakaan viä hoitoon, ainakaan yöksi. Vain jos on ns. pakko. Niinkö kahen viikon päästä ;). Toisen mummin tykönä Onni on kyllä ollukki, mutta lähinnä mummin ja/tai Onnin omasta halusta. Toisinaan son hoitanu jompaa kumpaa tai jopa molempia tunnin pari, jos on ollu jottain pakollista menoa. Mutta jotenki ei vain kavereilta kehtaa kysyä lastenvahtiapua. Nellin yks kummi ei ees tunnu innokkaalta semmoseen, ei huvita ees kysyä..

    Mutta joo, oon kyllä itekki tosi huono tarjoamaan apua.. pitäs petrata! Onneksi on mies, jolle voi sysätä täyen vastuun muksuista <3. Yh:nä vois olla välilä rankkaa... Nelli nimittäin on aika kuluttavasssa iässä tällä hetkelä, iltasin pikkasen meinaa ramassa mutta pakko son sillon illalla se oma/parisuheaika ottaa (liian usein vain oma..), jos aikoo järjissään pysytellä.

    Tuohon "vanhemmat pitää viikon lomaa, ovat kaksi päivää yhden lapsen kanssa kotona ja tuovatkin lapsen loppuviikoksi päiväkotiin, kun "eivät jaksa olla lapsen kanssa kotona"" kanta on se, etten ihan ymmärrä. Aikusen vappaapäivä kumminki on sama ko lapsen vappaapäivä.. Mutta tyylinsä kullakin. Tosin nyt ko oli taas pitkästä aikaa aivan aamusta iltaan asti yksin lasten kanssa, tuntu etukäteen että apua, miten sitä taas jaksaa ja ossaa, mutta niin se vain meni :D. Välilä mietin, että miten selvisin sen ajan ko Teemu oli Rollossa, mutta kaikesta selviää ko on pakko!

    Mulla tullee aina kiusaantunu olo sellasten puolesta, joilta kysellään, että koskas niitä lapsia tullee jne... ko mistä sitä tietää, vaikkei kyseinen pariskunta pystyis saamaan ollenkaan lapsia. Oon kantapään kautta oppinu, etten juuri kysele. jokanen tietää net hommat itte.. Ja muuten, sie oot vasta 25v, kyllä ehit perheen perustamaan sitte ko on sen aika <3.

    ......Vähä provosoiduin tästä tekstistä, sitä ei varmaan hoksannu ;)....

    ps. kohta nähhään <3 (HOPE SO!)

    VastaaPoista
  2. Juu varmasi on väsyttävää :) Ja en tiedä onko semmosta mummia tai mammaa olemassakaan, joka ei haluais viettää aikaa lastenlastensa kanssa! Ja iha mielelläni mie hoitelen kenen tahansa lapsia, mut toisaalta olen joskus hoitanut kummityttöä neljän tunnin ajan ja tyttö itki koko ajan, joten ei sekään herkkua ole. Mut riippuu lapsista ja siitä kuinka hyvin ne tuntee jne. Eniten mua jännittää kaik vessakäymiset ja nukuttamiset jne ku ei tiiä mitään rutiineja :) Mut on sitä sit aina kuitenki selvitty :P

    VastaaPoista
  3. Ja aina helpompi jos niitä lapsia on enemmän ku yksi, ku ovat toisilleen kuitenki seurana ja varsinki just kummitytön kanssa sillo joskus ni oli iso helpotus ku isoveli oli mukana :) ei itkeny lainkaa :)

    VastaaPoista
  4. Ja toisaalta sitten on taas niitä, jotka ei vielä lapsiaan koskaan mihinkään "hoitoon"... tuskin sellainen sen parempi äiti on..

    VastaaPoista